Skratta i technicolour


Fem saker som gör mig lycklig


-  Ni vet den där känslan i magen när man skrattar? När man måste luta sig framåt, blunda, göra grimaser och kippa efter luft för att klara sig från att explodera? När man sitter med sina vänner, oliver drar ett skämt, rebecka berättar om drömmar med element i, när johanna börjar skratta så näsan hoppar upp och ned eller när evelina spärrar upp sina enorma ögon och skriker "What aaaahhhr you doin??". Då skrattar jag. Jag älskar att skratta.

-  Att åka båt. För när man åker båt så är det sommar. Då känner man doften av tallskog, fernissa och bensin, kisar mot solen och låter stortån glida på vattenytan. Man stannar vid det där enorma trädet man kan hoppa i vattnet från (som i pippi långstrump), man åker ut till klipporna eller bara ut och fiskar. Huden är solbränd och ansiktet liksom strålar av fräknar och det där glaset som alla får bort med puder och glitter på vattnet. Och helt plötsligt skriker man till och blir iputtad. Alla skrattar igen.

-  När jag har massor att göra är jag lycklig. Om jag inte hade massor att göra, vad skulle jag då göra? Göra hur? Göra inget? jag kan helt enkelt inte vara sysslolös. Jag blir så lätt uttråkad. Att planera våra roliga saker, att skriva noveller, att lära mig franska, att läsa en svår bok, att åka skidor för att sedan åka på middag eller på bio. jag älskar att vara upptagen. Upptagen med sånt som spelar roll såklart.  

- Gamla filmer gör mig hemskt lycklig. Elegant och dekadent i svartvitt eller vulgärt färglatt i technicolour. Språket är krystat, könsrollerna mycket stereotypa och agerandet träigt (förutom Brando och Dean) men på något vis älskar jag det, de dramatiska tårarna i ögonvråna, de storslagna musikalnumrena och när hjälten och hjältinnan kysser varandra medan musiken sväller i det oändliga. Det får mig att vilja leva i en annan tid, en tid då alla bar hatt, läppstift och handskar och männen kysste kvinnorna på händerna och faktiskt var män. jag är feminist, men vad gör man...

- Paris. Här har vi verkligen något som gör mig lycklig. Att stå mitt på place de la concorde, att vandra utefter västra stranden där boquinisterna finns, att bläddra i böckerna inne på shakespeare an co. , att se opera på opéra garniér, att äta pain au chocolats till frukost, att stå på Pont de Bir Hakeims mitt och se när eiffeltornet glittrar, att sent ta en flodbåt utefter Seine, lyssna till la vie en rose och sucka av välbehag (och frys-rys), vänta på tunnelbanan, hela montmatre, moulin rouge och can can musiken, la caveau de la huchette, la sorbonne, place vêndome, kajerna, att hålla för öronen och skrika när metron passerar ovanför i passy-viadukten, stilen de har, sminket som inte syns och håret som inte är borstat. Allt i världens vackraste stad.

Kommentarer
Postat av: sofia

har du varit i paris många gånger?

2008-12-16 @ 09:29:11
Postat av: Koråååne

tjoho!!! jag är nämnd! hehehe...element...jag kommer aldrig mer kunna se på ett element utan att tänka: SNOPP!!

2008-12-16 @ 16:52:56
URL: http://nordeacorone.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0