På Place de la Concorde



Det här måste vara den vackraste bilden jag vet. När jag skrivit min bok tänker jag låta den bli omslaget.

Har ni varit på Place de la concorde någon gång? Det är en rektangulär "rondell" i centrala paris (egentligen är de en "plats", men vad säger det en egentligen) dit man tillslut kommer ifall man orkar igenom hela den långa tuileriträdgården, eller efter hela långa Champs-Elysées från andra hållet. Place de la concorde  ligger precis mitt i smeten, skulle man bokstavligt kunna säga.

På Place de la concorde gäller inte trafiken lagar. Det finns inga vita linjer på kullerstensgatan. Alla kör huller om buller, motorer vrålar och biltutorna tjuter. Det är fullt med svettiga turister på väg från Louvren mot Champs-Elysées, och det stinker bensinångor så fort man vågar dra ett djupt andetag. Många säger säkert motsatsen, men enligt mig är det en av de vackraste platserna som finns. 

På vardera sidor av platsen står två enorma (enorma!) fontäner som i duggregnet glimmar av mörkgrönt och guld. Vattenkaskaderna bildar regnbågar när solen då och då tittar fram bakom molnen. De är så vackra att man svimmar. 

Personerna på bilden står i en av de fontänerna. Enligt stadens lagar är det förbjudet att bada i någon av Paris fontäner, men de gör det ändå. Det jag tycker mest om på bilden är kvinnans ansikte mot vattenfallet bakom hennes huvud. Hon skrattar, men vi vet inte varför. Vad gör hennes kavaljer? Viskar han något som får hennes hjärta att slå hårdare så att hon bara skrattar av rena reflexen? Säger han något så roligt att hon inte kan låta bli? Håller de helt enkelt på att ramla i, med festkläderna på? Hur som helst verkar de inte bry sig, utan är bara uppslukade av ögonblicket.

Chiffongen i hennes klänning blir mörkare i vattnet och slabbar mot hennes ben, hans kostym droppar och hänger oklädsamt. Tillvaron är som otroligt löjlig och lättsam. Det rycker i mungiporna. Långt borta vid Eiffeltornet hör man fyrverkeriernas kanonskott. Det är fortfarande varmt i luften sedan dagen och det luktar solgass, träd och avgaser från alla bilar som oavbrutet cirkulerar runt Place de la concorde. Place de la Concorde. C'est la vie, mes amis, c'est la vie...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0